5 Forfattere og digtere alle danskere kender

5 Forfattere og digtere alle danskere kender
5 Forfattere og digtere alle danskere kender
5 (100%) 1 vote

Danmark har længe være kendt for sin litterær tradition som går tilbage til det 18. århundrede, den nye indfødsretsprøve sætter et større fokus på dansk kultur. Selvom man stadig ikke helt ved hvad det betyder for selve indfødsretstesten, så er der stadig visse ting som alle danskere burde vide om dansk kultur og historie. I denne artikel vil jeg se på nogle af de mest kendte danske forfattere og digtere.

andersenHans Christian Andersen

HC Andersen er nok den mest kendte danske forfatter og digter, og han er nok den dansker som er mest kendt i udlandet. HC Andersen blev født i Odense, den 2. april, 1805. Han opnåede verdensberømmelse for at skrive innovative og indflydelsesrige eventyr. Mange af hans historier, herunder “Den grimme Ælling” og “Prinsessen på ærten”, er stadig klassikere i eventyr genren. Hans første samling af eventyr blev offentliggjort i 1835. Han blev banebrydende for dansk litteratur med sin stil og brug af formsprog, ironi og humor, mindeværdige figurer samt moralske historier som ofte blev inspireret af de primitive folkeeventyr, han havde lært som barn. HC Andersen er kendt for eventyr som ikke altid har en lykkelig slutning men som altid har et vigtigt budskab.


 

 

kierkegaard1Søren Kierkegaard

Danmarks største bidrag til moderne filosofi blev leveret af Søren Kierkegaard. Kierkegaard betragtes som den oprindelige eksistentialist, Kierkegaard udviklede sine filosofiske synspunkter som en reaktion på, hvad han syntes var tomme værdier af hegelianismen og kristen etik i sin tid. Kierkegaards lagde grundlaget for mange 20. århundredes tænkere, der har udviklet ideer om eksistentialisme, humanisme og postmodernisme. Hans mest læste værk, Frygt og Bæven er nok hans mest omfattende undersøgelse af menneskelig angst, betydning, og tro på trods af stadigt vedholdende usikkerhed. Kierkegaards tanker og ideer kan ofte være meget svære at forstå og forholde sig til, men de bør ikke overses af litteratur elskere.

 


 

 

jacobsenJens Peter Jacobsen

Jacobsen var en klassisk forfatter af dansk litteratur og var romanforfatter og digter i Danmark 19. århundrede. Jacobsen er blevet krediteret som ophavsmand til den naturalistiske bevægelse i dansk litteratur. Han betragtes ofte som en af de mest indflydelsesrige danske forfattere, og som en stor litterær figur i verdenslitteraturen. Jacobsen skrev kun to fulde romaner, men de var langt foran deres tid. Marie Grube blev offentliggjort i 1876 og omhandler kvindelig seksuel frigørelse i et konservativt samfund og Niels Lyhne som blev udgivet i 1880, har en ateist som hovedperson og omhandler hans kamp for at forblive tro mod sine overbevisninger i en nådesløs verden. Jacobsens arbejde har påvirket mange store forfattere som Hermann Hesse, Freud og Henrik Ibsen.


blixenKaren Blixen

En af de mest kendte danske forfattere i det 20. århundrede er Karen Blixen, som ofte er kendt under pseudonymet Isak Dinesen. Karen Blixen er forfatter til den meget bog Den afrikanske farm, som er blevet filmatiseret af Sydney Pollack. Faktisk er bogen baseret på Blixens eget liv og beskriver en del af hendes tidligere år hvor hun levede på en kaffe plantage det som i dag er Nairobi. Blixen skrev de fleste af sine værker på engelsk og hendes forfatterskab er præget af en melankolsk og elegant stil. Hun var også en indflydelsesrig litterær stemme for den danske modstandsbevægelse under den nazistiske besættelse af Danmark.


 

 

adler-olsenJussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen har opnået en betydelig succes som redaktør, iværksætter og som udgiver. Adler-Olsen trådte ind på den danske litterære scene i 1990’erne med sin debut bog Alfabet Huset, som nåede bestseller-status både i Danmark og på det internationale marked. Forfatteren skriver for det meste psykologiske thrillers. Hans mest populære værk er Kvinden i buret, samt hans andre bøger i serien om Afdeling Q hvoraf mange har vundet litterære priser rundt omkring i verden.