Som led i den generelle skærpelse af udlændingepolikken indgik VK-regeringen i 2005 en aftale med Dansk Folkeparti om, at det skulle være sværere for udlændinge at opnå dansk statsborgerskab. Et af kravene fra Dansk Folkeparti var at ansøgere skulle bestå en indfødsretsprøve, som dokumenterede, at de havde opnået viden og forståelse omkring Danmark, danske samfundsforhold, Danmarks historie og kultur. Dette skal ses med baggrund i, at får man først tildelt dansk statsborgerskab, så opnår man forskellige rettigheder, hvilket medfører muligheden for at få politisk indflydelse på samtlige aspekter af det danske samfund; alt fra nærområder til udenrigspolitisk, fra børns skolegang til sundhedsvæsenet til den lokale borgmester. Man har som dansk statsborger nemlig mulighed for at stemme til samtlige valg i Danmark, nationalt og lokalt. Derudover har man mulighed for selv at stille op ved valg til Folketinget.
Forud for at vise de nye danskere denne tillid, besluttede man at udlændinge skal kende til det indhold, der bliver præsenteret i indfødsretsprøven.
Indfødsretsprøven skal afspejle den danske kultur, samfundets og den politiske historie i bredeste forstand. Derudover mener regeringen, at man også gerne skulle kunne læse, skrive, tale og forstå dansk på et niveau svarende til folkeskolens 8. klasse, som prøven er indrettet efter, for at kunne blive integreret ordentligt i det danske samfund.
Integrationsspørgsmålet har siden 1970´erne været et større omdrejningspunkt i dansk politik med Mogens Glistrup i spidsen. Endnu større og fremtrædende blev indvandrepolitikken og integrationsspørgsmålet dog for alvor i 1995 med dannelsen af Dansk Folkeparti med Pia Kjærsgaard og Kristian Thuelsen Dahl i front. Dansk Folkeparti har netop gjort stramninger på indvandrerområdet til én af deres mærkesager. Efter det seneste valg i 2015 blev Dansk Folkeparti det næststørste parti i Folketinget.